RetroWine

Grilování s Retrowine

Chcete tu nejlepší party s naším vínem a nevíte, co k němu? Mrkntěte na naše tipy:

MARINÁDA:

tučný řecký jogurt 1 malý kelímek

extra panenský olivový olej 60 ml

citronová šťáva 60 ml

nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu

světlý balzamikový ocet 1 lžíce

lístky čerstvého oregana, nasekané (nebo 2 lžičky sušeného, rozdrobené) 2 lžíce

lístky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce

česnek, rozetřený 6 stroužků

sůl 1 lžička

čerstvě namletý černý pepř 1 lžička

paprikové vločky 1/4 lžičky

 

ŠPÍZY:

kuřecí prsa bez kůže a kosti, nakrájená na cca 2,5cm kostky 4 ks

velká červená paprika, nakrájená na kousky 1 ks

středně velká bílá nebo červená cibule, rozkrojená na výšku na osminy a naloupaná na lístky 1 ks

 

POSTUP

Všechny přísady na marinádu promíchejte v míse, vsypte kostky masa a dobře promíchejte, aby se obalily marinádou. Nechte je marinovat v chladu nejméně 4 hodiny, ale klidně i přes noc. Během marinování je občas promíchejte.

Předehřejte gril. Obsah mísy pak vyklopte do cedníku a nechte odkapat přebytečnou marinádu.

Na špízy střídavě napichujte kousky masa, papriky a plátky cibule. Grilujte asi 4 minuty z každé strany, až budou špízy propečené a hezky chytí barvu.

 

Nebaví vás kuřecí? Vyzkoušejte věpřové, ke kterému se skvěle hodí náš Merlot:

 

SUROVINY (4 PORCE)

vepřová žebírka 1 kg

lesní med (např. Medokomerc) 4 lžíce

rybí omáčka 2 lžíce

sójová omáčka 2 lžíce

mleté chilli 1 lžičky

rajský protlak 2 lžíce

sůl a čerstvě namletý pepř

 

Rajský protlak smíchejte s rybí omáčkou, sójovou omáčkou, chilli, lesním medem, osolte a opepřete.

Žebra naložte do připravené marinády minimálně na 2 hodiny.

Poté dejte do pekáčku, přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě alespoň 2 hodiny.

Nakonec opečte na grilu, aby maso bylo pěkně opečené. (Případně odkryjte poklici a dopečte odkryté v troubě.)



Náš tip: Dejte jakoukoliv zeleninu na gril a dopřejte si tak zdravější přílohu nebo hodně lehkou večeři. A pozor! K té už můžete dát jakékoliv z našich vín… Nebo vlastně, co Vám zbyde. 

One Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.